Myanmar, een Mystieke Wereld zonder Illusies

  kaart van myanmar
    Kaart van Myanmar
     

Birma (Myanmar) Tips
Voorbereidingen voor uw reis

Introductie
Myanmar FlagOm u alvast een indruk te geven van de voorbereidingen voor uw reis (en van het leven in Myanmar) hebben wij dit informatiebulletin samengesteld. Als u meer specifieke informatie over Myanmar of omringende landen wilt, aarzelt u dan niet om ons te e-mailen, te bellen of te schrijven. Uw vragen zullen wij met plezier beantwoorden.

Om uw reis naar Myanmar tot een onvergetelijke gebeurtenis te maken, beschikt Green Wood Travel over een vertegenwoordiging, een in Myanmar officieel geregistreerde organisatie. Het hoofdkantoor is gevestigd in Yangon.


Algemene informatie Myanmar (Birma)
Myanmar heeft een totale oppervlakte van 676.577 km2. Dat is twee keer zo groot als Vietnam ofwel de oppervlakte van Groot-Brittannië en Frankrijk samen. Myanmar is het grootste land in Zuidoost-Azië en grenst aan Bangladesh, India, China, Laos en Thailand. Het land is een voormalige Britse kolonie en gedurende de Tweede Wereldoorlog is het bezet geweest door de Japanners. Op 4 januari 1948 werd Birma onafhankelijk. In 1989 heeft de overheid de naam officieel veranderd in 'Union of Myanmar' om de eenheid te beklemtonen van de verschillende etnische volkeren die in dit land wonen. Dat zijn onder meer de Bamar (de eigenlijke Birmanen), de Shan, de Mon, de Karen, de Chin ........etc. Zij spreken alle een andere taal of dialect.

In de steden die door toeristen voornamelijk worden bezocht, spreekt de bevolking doorgaans goed Engels. In totaal wonen in Myanmar 46 miljoen mensen. De voormalige hoofdstad Yangon (voorheen Rangoon) telt ongeveer 5 miljoen inwoners. De nieuwe hoofdstad Nay Pyi Taw is gelegen in het midden van Myanmar. Andere steden met een grote populatie zijn Mandalay, Moulmein, Pegu en Pathein. Meer dan 80 procent van de bevolking is boeddhist. De rest is christen, moslim, hindoe of zelfs animist. Het boeddhisme heeft een grote invloed op het dagelijks leven van de bevolking. Traditionele familiebanden en respect voor ouderen staan nog steeds centraal. Gastvrijheid en oprechte vriendelijkheid zijn kenmerkend voor de Birmezen.


Klimaat
Myanmar heeft een tropisch klimaat met drie seizoenen, analoog aan dat van Thailand. Dat wil zeggen dat het van maart tot medio mei heet kan zijn met temperaturen van 25 tot 38 graden Celsius. Het regenseizoen loopt van midden-mei tot september en het winterseizoen volgt daarop tot februari, met temperaturen tussen 18 en 24 graden. Dit is de drukke periode voor het toerisme, maar steeds meer mensen geven de voorkeur aan het regenseizoen (paraplu niet vergeten!) , omdat het dan niet zo druk is. Het tijdsverschil met Thailand bedraagt een half uur, ofwel 4,5 uur met de Nederlandse zomertijd en 5,5 uur met de Nederlandse wintertijd.

De huidige weerssituatie in Mandalay:
Klikt u op de banner dan kunt u van veel meer
plaatsen in Myanmar de weersverwachting zien.
Click for Mandalay, Myanmar Forecast

 


Kleding
Wat kleding betreft, geven we de voorkeur aan lichte kleding. Myanmar is ietwat conservatief op dit vlak. Wanneer u pagodes en tempels bezoekt, dient u bijvoorbeeld het dragen van shorts/bermuda's te vermijden. Bij voorkeur dragen we dan sandalen of gemakkelijke instapschoenen, want tempels en pagodes moeten blootsvoets (zonder kousen of sokken) worden betreden. Dit is een regel waar niet wordt van afgeweken en geldt tevens voor de ruïnes van Bagan. Toon respect voor boeddhabeelden, zelfs al zijn deze beschadigd. Warmere kleding (sweater) kan zeer welkom zijn tijdens reizen 'up country', vooral 's avonds en 's nachts tijdens het koele (winter)seizoen. Dit geldt ook voor het Inle Lake, waar de temperatuur 's nachts in de winter tot tegen het vriespunt kan dalen.


Geldzaken
Myanmar Government's Paper MoneyDe lokale munt is de kyat (uitgesproken als 'tsjat'). Officieel is de wisselkoers 808 kyats voor 1 USD, doch officieus is de kyat iets minder minder waard. Medio december 2012 bedroeg de officieuze koers 820 kyats voor 1 USD. (1 euro = 1200 kyat.) Let op: deze bedragen kunnen variëren.

Er wordt dus dikwijls 'zwart' gewisseld. Birmezen benaderen toeristen vaak met de vraag 'change money?' Wees daar voorzichtig mee..... vooral open en bloot op straat ...... Bovendien smeren de wisselaars u mogelijk te kleine coupures aan en soms zelfs oude, ongeldige biljetten. Vraag dus altijd aan de gids om geld voor u te wisselen. Het is Birmezen overigens bij wet verboden de Amerikaanse munt in bezit te hebben.

ATTENTIE - Myanmar valt tot opheden onder een gedeeltelijk 'handelsembargo' van de USA. Dit houdt in dat alle betalingen in US dollars voor Myanmar tegengehouden kunnen worden door de centrale bank van de VS. Traveller's cheques, credit- en bankcards zijn momenteel beperkt te gebruiken in Myanmar. Voor alle locale diensten zoals restaurants, entreegelden, autoverhuur, etc. heeft u contant geld nodig. Per heden is het mogelijk om met uw Visa of MasterCard, Maestro en Cirrus logo's te pinnen bij ATM-pinautomaten van de Co-operative Bank, Kanbawza Bank en CB Bank. U kunt 3x maal per dag pinnen met een maximum van 300.000 kyats (250 euro.) Opnamekosten zijn 5000 kyats per keer. Wij raden u aan alleen contante US dollars mee te nemen en ook in kleine coupures. Neem alleen nieuwe onbeschadigde bankbiljetten mee. Alleen deze biljetten worden geaccepteerd.

ATTENTIE - in enkele vier- en vijfsterren hotels kunt u met uw Visa-creditcard betalen. De betaling wordt gedaan in Singapore dollars. Deze worden weer omgerekend in US dollars. U betaalt dus twee maal wisselkosten!


Inentingen en malaria profylaxis
Voor Myanmar zijn geen inentingen verplicht. Inentingen tegen geelzucht (hepatitis), buiktyfus en DTP (difterie, tetanus en polio) worden echter wel door ons aangeraden. Tyfus, hepatitis, tetanus en Japanse encefalitis komen voor.
De resistentie van malariamuggen tegen profylaxis is wereldwijd een groot probleem. Hoewel enkele toeristische gebieden malariavrij zijn, kent Myanmar ook risicogebieden. Neem vooral daarom preventieve maatregelen zoals muskietennetten, muggenolie en muggenwierook.
Over inentingen en profylaxis kunt u inlichtingen inwinnen bij uw plaatselijke GG&GD.


Geneesmiddelen
Wij raden u aan de geneesmiddelen die u gebruikt in voldoende mate mee te nemen. Mogelijk zijn deze in Myanmar niet te verkrijgen. Neem voor de zekerheid ook een kopie van het recept mee. Wanneer u een speciaal doktersadvies heeft (b.v. bij een allergie) is het raadzaam uw arts dit advies in het Engels te laten uitschrijven. Dit om taalproblemen bij een eventueel artsenbezoek te voorkomen.


In geval van ziekte
Ziekenhuizen met een geneeskundige zorg die te vergelijken is met Nederland, kent Myanmar (nog) niet. Het land telt een paar particuliere klinieken met redelijke zorg in noodgevallen. In geval van ernstige ziekte of ongeval is medische evacuatie naar bijvoorbeeld Bangkok te beste optie. Een reisverzekering die dit dekt, is dus absolute noodzaak.


Post, telefoon & e-mail
GSM Prepaid cardHet kan van en naar Myanmar soms erg lang duren voordat post op de juiste plek terechtkomt. Uitgaande brieven kunt u daarom het beste aan een bekende meegeven met de vraag deze in het buitenland te posten.
Internationaal bellen is mogelijk op het postkantoor, maar is prijzig. De loketbeambte zal naar uw paspoort of ander identiteitsbewijs vragen; dit krijgt u terug na betaling van uw telefoongesprek. Van Myanmar naar Nederland telefoneren kan in de meeste gevallen ook vanuit uw hotel. Het hotel berekent dan wel servicekosten, dus wij adviseren u tevoren de mogelijke kosten op te vragen. Internationaal bellen is daarom bij het postkantoor voordeliger.

Buitenlandse mobiele telefoons werken niet.
Wij raden u wel aan om uw mobiele telefoon (simlock vrij) mee te nemen naar Myanmar. Op uw eigen simkaart heeft u geen ontvangst maar u kunt uw simkaart vervangen door een Birmees prepaid exemplaar. Die koopt u bij een van de vele lokale mobiele telefoon winkeltjes. Daarmee kunt u niet alleen in Myanmar voordelig bellen, maar ook naar Nederland of België. Toets eerst +31 of +32 en dan het kengetal zonder 0, gevolgd door het abonneenummer.

De simkaart kost 25,000 kyat en u ontvangt $20 USD beltegoed. Uw beltegoed kunt u controleren door *124# te bellen. De balans wordt opgeven in dollarcenten. Dus $20 beltegoed is 2000 dollarcent.

Telefoonkosten:
30 cpm voor lokale gesprekken
90 cpm voor internationale gesprekken
5 cpm voor inkomende gesprekken
5 cent per SMS.

Internetcafès zijn te vinden in Yangon en Mandalay, maar daarbuiten beslist niet. Alleen in een beperkt aantal hotels en via via is toegang tot internet en e-mail mogelijk.

Fotograferen en filmen is doorgaans geen probleem, met uitzondering van militaire en strategische objecten, inclusief bruggen en stations.


Bagage
Naast reisdocumenten, inentingspapieren, geld en kleding kunt u de volgende artikelen meenemen:

 • Reis/ taalgids
 • Wekker
 • Zaklantaarn
 • Fototoestel
 • Zonnebril / hoed / crème
 • Wandelschoenen
 • Zwemkleding
 • EHBO-set, persoonlijke medicijnen
 • Anti-muggenolie (Jaico)
 • Azaron

Voltage
De netspanning is doorgaans 220 volt, maar wil nog wel eens variëren. Dat kan schade opleveren aan gevoelige apparatuur. De vorm van de 'stekkerpoten' kan verschillen. Het is dus handig een adapter mee te nemen.


Reisdocumenten - Toeristenvisum

U heeft een visum nodig. Vanaf 1 september 2010 is het visum bij aankomst op de internationale vliegvelden van Yangon en Mandalay weer afgeschaft!

Een visum bij aankomst kan alleen 3 weken vooraf worden aangevraagd per e-mail via Green Wood Travel. Natuurlijk kunt u ook in Thailand (Bangkok), Nederland (Breda) of in België (Brussel) uw visum aanvragen.

Voor de gewone toerist is er het F.I.T visum. Het F.I.T.-visum (Free Individual Traveler) wordt afgegeven aan personen of groepen die zich direct wenden tot een ambassade of consulaat zonder een brief van een reisorganisatie uit Myanmar.

Nederland:
Consulaat-Generaal van de Unie van Myanmar, Overaseweg 96, 4836 BC Breda
Tel: 076 5209054 | 076-5317317. E-mail: consul@hjstevens.nl
Openingstijden: 09:00 - 12:00 en 14:00 - 16:00 (maandag - vrijdag)

België:
Ambassade van Myanmar, General Wahislaan 9, 1030 Brussel.
Tel: 02 27019380 Fax: 02 27055048
Openingstijden: 08:30 - 12:00 uur. (maandag - vrijdag)

Wat heeft u nodig bij aanvraag Consulaat of Ambassade?

 • Nationaal paspoort, minimaal nog 6 maanden geldig bij aankomst in Myanmar.
 • Twee zogeheten application forms, origineel geschreven of getikt, GEEN fotokopie! Te verkrijgen bij aankomst, via de luchtvaartmaatschappij of online.

  download gratis de benodigde Acrobat reader van AdobeDeze formulieren zijn hier te downloaden.

 • Twee recente gelijke kleurenpasfoto's van 4x6cm en niet ouder dan 6 maanden, geplakt op het aanvraagformulier, geniet wordt NIET geaccepteerd!
 • Naam van het hotel van verblijf en touroperator in Myanmar. Deze gegevens vindt u bij de te downloaden aanvraagformulieren.
 • Visumkosten euro 40- CONTANT! (FIT)
 • Gefrankeerde, aangetekende en geadresseerde retourenvelop.

  Visum is geldig voor een periode van 3 maanden vanaf afgiftedatum, met een maximaal verblijf van 28 dagen (kan niet verlengd worden.)


Bangkok:
Ambassade van Myanmar, 132 North Sathorn Road Bangkok 10500.
Tel: +66 (0)2 2332237, (0)2 2344789, (0)2 2344698 Fax: (0)2 2366898
Openingstijden: 09:00 - 16:30 uur. Voor visumaanvraag: 09:00 - 12:00 uur. (maandag - vrijdag)

Wat heeft u nodig?:

 • Nationaal paspoort, minimaal 6 maanden geldig bij aankomst in Myanmar.
 • Internationaal retourvliegticket.
 • Paspoortkopie.
 • Een zogeheten application form, origineel geschreven of getikt, GEEN fotokopie!

  download gratis de benodigde Acrobat reader van AdobeDeze formulieren zijn hier te downloaden.

 • Twee recente gelijke kleurenpasfoto's van 4x6cm en niet ouder dan 6 maanden, 1x geplakt op het aanvraagformulier en 1x met paperclip, geniet wordt NIET geaccepteerd.
 • Naam van het hotel van verblijf en touroperator in Myanmar. Deze gegevens ontvangt u bij boeking van Green Wood Travel.
 • De visumkosten (F.I.T.) bedragen 800 THB (= $20) per persoon. (Niet te verlengen en geldig voor 28 dagen.)
  Als u vroeg in de ochtend het visum aanvraagt dan kunt u meestal uw visum na twee werkdagen afhalen. U moet eerst entreenummers trekken voor uw visumaanvraag. Kom dus vroeg, omstreeks 07.30 uur, naar de ambassade.
 • Een Spoedvisum gereed op dezelfde dag kost (F.I.T.) 1.260 THB (= $40) per persoon.
 • Een Spoedvisum gereed op de volgende dag kost (F.I.T.) 1.000 THB (= $30) per persoon.
  Als u vroeg in de ochtend het visum aanvraagt (vanaf 07.30 uur) kunt u dit meestal dezelfde dag om 15.00 uur afhalen tegen extra betaling.

(updated 24-Nov-12)

Visum bij aankomst* (VOA)
Bij aankomst op de luchthaven van Yangon of Mandalay** kunt u direct een toeristvisum aanvragen en verkrijgen.

De aanvraag moet uiterlijk 21 dagen* voor aankomst ingediend zijn. Green Wood Travel vraagt toestemming aan het 'Tourism Regulation Department' en aan het 'Myanmar Immigration Department.'
Nadat uw visum is goedgekeurd, zal Green Wood Travel uw luchtvaartmaatschappij informeren dat u zonder visum in uw paspoort naar Myanmar afreist.

Wat moet u doen en wat heeft u nodig?

 • De extra kosten zijn $30 USD per persoon. Reist u alleen dan is er een eenpersoonstoeslag van $25 USD.
 • Voor Mandalay is er een verplichte gidsservice die de afhandeling doet voor de VOA en airport transfer. Meerkosten zijn $60** per boeking.
 • Vul het onderstaande PDF-formulier in en verstuur dit samen met een kopie van uw paspoortpersoonsgegevens naar Green Wood Travel.
 • Via Green Wood Travel ontvangt u retour een bevestigd visum bij aankomst 'application form.' Dit formulier moet u in tweefout overleggen tijdens check-in.

 • Nationaal paspoort, minimaal nog 6 maanden geldig bij aankomst in Myanmar.
 • Internationaal retourvliegticket.
 • Voldoende financiële middelen, minimaal $300 USD per persoon of $600 USD per gezin.
 • Twee recente gelijke kleurenpasfoto's van 4x6cm en niet ouder dan 6 maanden.
 • Twee zogeheten 'application forms', welke u via Green Wood Travel heeft ontvangen.
 • Naam en volledig adres van het hotel van verblijf in Myanmar. Het hotel moet erkend zijn door de overheid van Myanmar.
Uitgebreide informatie over dit 'visa on arrival' en 'application form' zijn hier te downloaden.

Belangrijk: u heeft 2 recente gelijke kleurenpasfoto's bij aankomst nodig. Er is geen fotowinkel op het vliegveld! U dient uw paspoort in Myanmar altijd bij u te hebben.

 • Visumkosten (Tourism Visa) $30 USD CONTANT! (niet te verlengen en geldig voor 28 dagen.)
 • Visumkosten (Social Visa) $40 USD CONTANT! (mogelijk te verlengen en geldig voor 28 dagen.)
 • Visumkosten (Business Visa) $40 USD CONTANT! (niet te verlengen en geldig voor 70 dagen.)
 • Visumkosten (Transit Visa) $18 USD CONTANT! (niet te verlengen en geldig voor 24 uur.)
 • Kinderen 6 jaar en jonger onder begeleiding van hun ouders hoeven niet te betalen.

Luchthaven
International AirportSinds de opening van de nieuwe terminal is de aankomst in Yangon (= Rangoon) minder hectisch. De terminal kan 1800 passagiers per uur verwerken en 2,7 miljoen per jaar. Elk uur kunnen 5 vliegtuigen landen. Er is echter heel wat 'red tape'. U krijgt veel formulieren voorgeschoteld, onder meer een aangifteformulier, af te geven aan de douane. U heeft geen meldingsplicht indien u minder dan 2000 USD per persoon binnenbrengt. Het is wel verplicht uw videocamera, uw fotocamera en eventuele juwelen aan te geven. U dient het afgestempelde formulier zorgvuldig te bewaren en bij vertrek aan de douane af te geven.
n.b: bij binnenlandse vluchten wordt er 1000 kyats ( US$ 1,25) luchthavenbelasting geheven. Dit wordt inbegrepen in de ticketprijs.

 


Verkeersregels
Het verkeer in Myanmar rijdt rechts (of doet alsof). Op de weg geldt het recht van de sterkste. Dat wil zeggen: vrachtwagens en bussen eerst, op de voet gevolgd door personenauto's. Chauffeurs gaan er altijd van uit dat de voetganger zich bijtijds uit de voeten maakt. Uiterste voorzichtigheid is dus geboden, met name in het drukke Yangon.


Eten & drinken
Eten is niet duur, maar de Myanmar-keuken staat niet op hetzelfde niveau als haar Thaise tegenhanger. Gouden raad: drink nooit water dat niet uit gesloten flessen komt en gebruik geen ijs. Mineraalwater (lokaal) is voldoende beschikbaar. Drink bij voorkeur uit blik, zonder glas. Wie graag een biertje drinkt, raden we een lokaal bier aan genaamd 'Mandalay Beer.'


Souvenirs
Net zoals in andere Aziatische landen is het algemeen gebruik af te dingen op de prijs, vooral in gebieden waar veel toeristen komen. De kleine winkels in Yangon, aan Kaba Aye Pagoda Road zijn leuk om in rond te snuffelen, maar de prijzen zijn aan de hoge kant. Afdingen helpt hier niet veel. Pas in Mandalay op voor oud uitziende souvenirs. De meeste spullen zijn gloednieuw. Onderschat het vakmanschap niet en zeker niet op dit vlak. Veel van die souvenirs uit Mandalay worden ook in Bagan verkocht. Afdingen! Wie liever het vliegtuig neemt vanuit Bagan dient er rekening mee te houden dat de douane van de luchthavenhier de bagage zeer streng onderzoekt op antieke zaken. Vermijdt te allen tijde de aankoop van boeddhabeeldjes. U betaalt wellicht een te hoge prijs en de vraag blijft of het beeldje werkelijk antiek is.


Bij vertrek uit Myanmar
Uw terugvlucht moet uiterlijk 72 uur voor vertrek herbevestigd worden (reconfirm) bij de luchtvaartmaatschappij. U kunt dit zelf doen of door ons laten regelen. Bij vertrek dient u luchthavenbelasting te betalen (10 USD per persoon.) Tevens geeft u de verklaring van waardevolle spullen weer af.